Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX ще изведат в орбита наведнъж 60 сателита

Визионерът Илън Мъск и неговата компания SpaceX са готови да поставят поредния жалон в историята на космонавтиката.

Утре, 17 май 2019, със стартов прозорец от 2:30 до 4:00 по Гринуич, ракетата Falcon 9 ще изведе в орбита едновременно 60 комуникационни сателита в рамките на програма, наречена Starlink. Всъщност ракетата трябваше вече да е изстреляна още тази сутрин, но силни ветрове на голяма височина принудиха ръководителите на полета да отложат изстрелването с около 24 часа.

Както диктува практиката на SpaceX, първата степен на ракетата носител е планирано да се завърне и да кацне на телеуправляемата плаваща площадка, носеща романтичното име “Of Course I Still Love You” (Разбира се, все още те обичам), която ще чака край бреговете на Флорида.

Новото в тази мисия не е само броят на едновременно извежданите сателити. Тяхната орбита също ще бъде по-различна. За разлика от повечето други комуникационни сателити, чиято орбита е на височина от около 1200 км над земната повърхност, SpaceX поискаха и получиха разрешение да разположат своите сателити на приблизително два пъти по малка височина – около 550 километра. С това се цели постигане на по-ниска латентност (забавяне) на комуникационния сигнал.

Програмата Starlink цели да предостави сателитен достъп до Интернет в практически всяка точка на планетата и включва извеждането в орбита на 12 хиляди (!!!) такива спътника. Всеки един от тези сателити тежи 227 кг. и е направен от материали, които осигуряват пълното му изгаряне при обратното навлизане в атмосферата след експлоатационния му период.

Орбитите на тези сателити няма да са геостационарни и всеки един ще се управлява от собствена автономна навигационна система, наречена Startracker, която не само прецизно ще управлява спътника по неговата орбита, но и ще се грижи той да избягва евентуални сблъсъци с летящи космически отломки, с каквито за съжаление околоземното пространство е пълно.

UPDATE: За съжаление, току-що научихме, че SpaceX са отменили и втория опит за изстрелване на сателитите. Засега причината не напълно ясна, но според туит на самия Илон Мъск, SpaceX е трябвало да направят още проверки за да бъдат напълно сигурно в успеха на мисията.

Споделете в ...