Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В Индонезия ползват изтребители като сигнал за молитва

През свещения за всички мюсюлмани месец Рамазан, пилотите от индонезийските ВВС изпълняват една неособено свойствена функция.

Според местното издание „Компас“, през Рамазана, всяка сутрин точно в 10:00 ч. двойка изтребители F-16 прелитат ниско над остров Ява и по този начин дават сигнал на местните жители за първата от петте задължителни молитви за всеки ден от Рамазана.

Според ръководството на ВВС обаче, този „жест“ има и свое чисто разумно обяснение.

Както се знае, през времето на Рамазана, на мюсюлманите е забранено да се хранят от изгрев до залез слънце. Научно доказано било обаче, че след 10:00 ч. гладът на пилотите, които също са мюсюлмани, причинява падане на нивото на кръвната захар. Тъй като това би могло да застраши полетите, шефовете на ВВС решили последният редовен тренировъчен полет всеки ден да бъде точно в 10:00 часа.

По този начин, според ръководителите на ВВС, чрез ниското прелитане на изтребителите, често и на форсаж, освен че се дава ясен сигнал че е време за молитва, се създавало и усещане за общност и съпричастност между армията и народа. Този „обичай“ всъщност изобщо не е нов, защото вече се практикува няколко поредни години.