Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX отново отложиха изстрелването на 60-те спътника Starlink

SpaceX отново отложиха изстрелването на „съзвездието“ от 60 комуникационни сателита. Според комюнике на компанията, причината е че са се наложили допълнителни проверки на системите, управляващи както ракетата носител, както и на софтуера, управляващ целия полет.

Добре е да споменем, че измежду многото неща, които ще се случат за първи път в тази мисия – както броят едновременно извеждани сателити, така и необичайно ниската им орбита – начинът по който ще бъдат пускани сателитите в орбита също е принципно нов.

Досега всеки от спътниците, извеждан в орбита, е разполагал със собствен пусков механизъм, който в зададен момент отделя сателита от втората степен на ракетата. При новата система на SpaceX обаче, с цел да се намали теглото на и без това огромния брой сателити, всеки от тях ще се отдели от космическия модул по естествен път – чрез центробежна сила.

Просто, в даден момент, модулът, съдържаш „рояка“ сателити, ще започне бавно да се върти около надлъжната си ос, като това въртене ще се усилва. Така, настроени за различни степени на усилие пускови механизми за всеки един сателит постепенно ще „отцепват“ спътниците един по един в зависимост от достигнатата центробежна инерционна сила.

По предварителна информация, следващият опит за изстрелване се очаква след около седмица.