Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX изпълниха цялостен успешен тест на спасителната система на капсулата Crew Dragon

Като последен безпилотен тест преди планирания за тази пролет полет с екипаж, вчера (19 януари 2020) екипът на SpaceX извърши изцяло успешен полет със симулация на авария по време на изстрелването, аварийно отделяне на капсулата от ракетата носител и завръщането ѝ на земята.

Ракетата Falcon 9, носеща на борда си капсулата Crew Dragon, стартира двигателите си и се отдели от легендарната стартова площадка 39A на космическия комплекс Кенеди в 10:30 ч. сутринта местно време.

Точно 84 след изстрелването беше стартирана симулацията на авария, а капсулата Crew Dragon запусна осемте си двигателя SuperDraco, които я отделиха от ракетата носител за да върнат „екипажа“ на земята.

Всеки етап от полета протече по план и без никакви инциденти, или както каза самият Елон Мъск – „Мисията протече по най-добрия начин, който можеше да се очаква.“

След отделянето на (за последен път) безпилотната капсула, ракетата носител Falcon 9 беше зрелищно взривена, като по този начин беше симулирана и реална авария, а капсулата, в която би трябвало да се намира екипажът, първо отвори малките стабилизиращи и спирачни парашути, а след това и четирите основни парашута, с които Crew Dragon безпроблемно се приводни на около 30 км. от бреговете на Флорида.

Този напълно успешен полет беше последният безпилотен тест на космическите системи на SpaceX преди планирания за предстоящата пролет първи след 2011 изцяло американски пилотиран космически полет до МКС, когато на борда ще бъдат астронавтите от NASA Боб Бенкен и Дъг Хърли (Bob Behnken & Doug Hurley).

Според SpaceX, компанията ще има пълна готовност за полета в края на февруари, но точната дата на полета тепърва предстои да бъде уточнена, предвид програмата и нуждите на Международната космическа станция, до която ще бъде извършен полетът.

Това ще бъде и първият изцяло американски пилотиран космически полет след 2011, когато бяха прекратени полетите на американските космически совалки.

Споделете в ...