Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Solar Impulse 2 лети над Тихия океан и е на път да постави нов световен рекорд за най-дълготраен солов полет

С пилота Андре Боршберг на борда, задвижваният изцяло от слънчева енергия самолет Solar Impulse 2, вчера излетя от летище Нанджинг на източния китайски бряг в най-дългия си полет от тази обиколка – прелитането на по-голямата част от Пасифика – от Китай до Хавайските острови.

Полетът ще продължи цели пет дни (около 120 часа), на средна височина от около 7 хиляди метра, където ръководителите на полета са счели, че е най-надеждно и безопасно откъм въздушни потоци и слънчево греене.

Ако полетът завърши успешно, със своите 120 часа, той с огромна преднина ще надмине досегашния световен рекорд за времетраене на солов полет, който е от 67 часа и 1 минута и е поставен от Стив Фосет на борда на Virgin Atlantic GlobalFlyer.

По време на полета пилотът Андре Боршберг ще спи на интервали от по 20 минути, което, макар и любопитно, е честа и доказана практика при подобен род полети. Този вид сън се нарича "полифазен сън" (polyphasic sleep) и засега е единственият приложим подход при солови космически или авиационни мисии.

Макар Solar Impulse 2 да е снабден с надежден автопилот, не е препоръчително самолетът да остава без пилотски надзор за повече от 20 минути, тъй като автопилотът не може да реагира при съществени промени в метеорологичните условия, поява на турбулентност или възникване на техническа неизправност.

По време на полета Боршберг ще трябва да се грижи и за постоянно доброто разположение на самолета спрямо слънчевото греене, като всяка сутрин ще се изкачва до 28 000 фита (около 8 500 метра) за да "хване" още първите слънчеви лъчи, а всяка вечер ще слиза само до 3 000 фита (около 900 метра), за да може максимално да оползотворява натрупаната енергия в по-плътните слоеве на атмосферата.

Нека припомним, че за разлика от пътническите лайнери, пилотската кабина на Solar Impulse 2 не е херметизирана, което означава, че във височина пилотът трябва непрекъснато да е с кислородна маска, а заради пестене на енергия, Боршберг ще бъде предпазван от ниските температури на височини от 8-9000 метра единствено от дебелото си облекло.

Споделете в ...