Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ryanair изглежда ще „изневери“ на Boeing

С авиопарк от 429 машини Boeing 737, Ryanair е едновременно една от най-големите авиокомпании в света и един от най-лоялните клиенти на Boeing. Скоро обаче второто може да се промени, след като Ryanair придоби компанията Laudamotion – фирмата на известният пилот от Формула 1 Ники Лауда.

Както вече съобщихме, след дълги съдебни битки, Ники Лауда успя да си върне авиокомпанията, която в момента оперира с 15 броя Airbus A320.

Работата със самолети от един тип е често срещана стратегия при нискотарифните авиокомпании. Това пести пари за поддръжка, тъй като както инженерите, така и резервните части, могат да бъдат поделяни от целия авиопарк.

Ryanair обаче изглежда няма намерение да се разделя с флота Ербъси, с който се сдоби, придобивайки Laudamotion. Шефът и собственик на Ryanair Майкъл о’Лиъри заяви, че Ryanair Group не само ще запази новото попълнение машини, но и паркът Ербъси на Ники Лауда е бил една от причините да придобиването на компанията му.

Засега нищо не говори, че Ryanair радикално ще се пренасочи към Airbus, но във всички случаи големият ирландски клиент на Boeing се превръща в апетитна хапка за Airbus, която те най-вероятно няма да пропуснат. Естествено, от това противоборство между Boeing и Airbus печеливш може да бъде предимно Ryanair.