Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Американците демонстрират възможностите на F-35B

При съвместни учения с Южнокорейските въоръжени сили в близост то остров Окинава, Щатските военни демонстрират възможностите на най-скъпия в историята изтребител – F-35.

Изтребителят от пето поколение F-35B Lightning II за пръв път ще бъде ползван от борда на кораб, който не е самолетоносач – това е бойният кораб Wasp, който не разполага с характерните за самолетоносачите катапулти и спирачни системи за кацане. От борда на този съд изтребителите F-35B излитат без помощта на катапулти, от писта с дължина два пъти по-малко от тази при самолетоносачите, а кацат на палубата вертикално.

F-35B е един от вариантите на серията изтребители F-35, който единствен е способен да каца напълно вертикално, подобно на хеликоптер.

Програмата за разработката на F-35 е безусловно най-скъпата в историята на Щатските въоръжени сили, отнела до момента от американските данъкоплатци над един трилион (хиляда милиарда) долара!

Едновременно с това F-35 все още не са доказали надеждността си, като в наскоро публикуван доклад на Пентагона се посочват 263 сериозни недостатъка в изпълнението на програмата и се добавя, че оперативната готовност на изтребителя е „под очакванията“.

Едновременно с това висши американски военни твърдят, че повечето от проблемите на машината вече са решени, а отзивите от пилотите са по-скоро добри. До момента, извън САЩ, изтребители F-35 са закупили военновъздушните сили на Великобритания, Япония и Израел, а Южна Корея, която директно участва в сегашното учение, е поръчала 40 машини F-35.

Счита се, че участието на новия изтребител в подобно учение, доближаващо се до реални бойни условия, ще спомогне за по-доброто усвояване на машината и решаване на съществуващи все още проблеми при оперативната й експлоатация.

Снимка: CNN