Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ники Лауда отново си върна авиокомпанията

След месеци на несигурност и неяснота, известният състезател във Формула 1 от близкото минало Ники Лауда успя да си върне обявената в несъстоятелност авиокомпания Niki, наследник на Lauda Air, чийто основател и собственик беше Лауда. Авиокомпанията се готви да се върне в авиобизнеса през март 2018.

До последната транзакция се стигна след поредица от банкрути и препродажби. Niki беше дъщерна компания на Air Berlin, след като Ники Лауда я продаде през 2011. След като обаче самата Air Berlin беше обявена в несъстоятелност през август 2017, компанията Niki успя да продължи полетите си, финансирана от Lufthansa. Тогава Niki дори се опита да придобие друг обявен в несъстоятелност авиопревозвач – Austrian, но Европейската Комисия отказва да одобри сделката.

По-късно обаче Niki също беше обявена в несъстоятелност и спря полетите си на 14 декември 2018, оставяйки непревозени, по различни летища на планетата, около 5000 свои пътници.

На 29 декември 2017, европейският конгломерат International Airlines Group (IAG), собственик на British Airways и Aer Lingus, съобщи че ще придобие авиокомпанията за 36.5 милиона Евро, планирайки с това да подсили нискотарифната авиокомпания Vueling.

Тези планове обаче пропаднаха, след като през януари 2018 бяха възобновени процедурите по продажбата на Niki и компанията беше продадена на Lauda Motion, контролирана от първия собственик и основател – Ники Лауда. По думите на бившия шампион, авиокомпанията Niki ще възобнови полетите си през март 2018 под името Laudamotion.