Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Rolls Royce направиха поредната стъпка към електрически авиационен двигател

Както е известно, британците от Rolls-Royce, в сътрудничество с Airbus и Siemens, вече доста отдавна правят сериозни опити в разработката на изцяло електрически двигател, използваем в авиацията.

В тази връзка, трите компании неотдавна представиха пред Кралското Аеронавтическо Общество (Royal Aeronautical Society) своя проект за самолет демонстратор на двигателя E-Fan X, който трябва да направи първите си полети още през идната година.

Това ще бъде модифициран BAe 146 (на снимката), който оригинално е оборудван с четири турбовентилаторни двигателя, един от които обаче ще бъде заменен с електрически задвижвания E-Fan X.

Новият електродвигател ще е с мощност 2 MW, като основният електромотор е разработка на Siemens, останалите компоненти за двигателя са дело на Rolls Royce, а свързването му с управлението и електрониката на самолета – дело на Airbus.

Особеното тук е, че за разлика от повечето подобни проекти досега, електрозахранването за двигателя ще бъде осигурявано не от батерии, а от борден генератор, който като гориво отново ще ползва керосин, но се очаква горивната ефективност на новата конфигурация да надвишава съществено тази на сегашните самолети с турбовентилаторни двигатели.

Демонстрационният BAe 146 всъщност няма да бъде ползван толкова „за демонстрации“, колкото като тестова платформа, чрез която ще се изпробва както поведението на новия двигател в полет, така и неговите реакции по отношение външни температури, плътност на въздуха, електромагнитни влияния и т.н.

Част от проекта е и изцяло новият борден генератор, за задвижване на който се ползва стандартен турбовитлов двигател AE2100, на мястото на чийто пропелер обаче е монтиран електрогенератор. Идеята очевидно е с помощта (и консумацията) само на един авиационен двигател с фосилно гориво да се задвижва цял самолет с два, или дори четири електродвигателя.

Споделете в ...