Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Qatar спряха от полети свои Ербъс А350 заради пукнатини в лаковото покритие

Флагманът на Airbus – моделът А-350 преживява тежки времена, след като един от най-големите клиенти на Ербъс – Qatar Airways – спряха от полети 20 от 53-те си машини A350 заради разрастващи се пукнатини по лаковото покритие на самолетите.

За проблема всъщност започна да се говори още от януари тази година, но и двете засегнати страни (Ербъс и Катар Еруейз) не бяха словоохотливи по темата. Едва сега нещата очевидно са излезли от контрол, след като авиационния регулатор на Катар е задължил компанията да спре от полети засегнатите машини.

Както се вижда от снимката най-долу, разпространена от Ройтерс, видът на покритието на струващите над триста милиона долара машини не е никак лицеприятен. От Ербъс категорично отрекоха пукнатините да имат отношение към структурната здравина на самолетите и безопасността на полетите, и ги определиха като „козметичен дефект“.

Все пак от Ербъс признаха, че „има проблем с преждевременно износване на покритието, което се държи на големите температурни разлики, на които са подложени машините при пустинния климат на Катар.“

Както ясно се вижда от снимката, покритието е напукано и олющено до такава степен, че се вижда електропроводящата карбонова мрежа под него, предназначена да отвежда статичното електричество и да пази самолета от удар на мълнии.

Както вече писахме, по предписание на авиационния регулатор в Катар, авиокомпанията е спряла от полети 20 от самолетите си А-350, като най-старата машина от спрените е на седем години, а най-новата – само на три и половина.

Очаква се Катар Еруейз да заведат съдебно дело за сериозни компенсации, което вероятно ще струва на Ербъс стотици милиони или дори милиарди долари, но извън това катарците са спрели и доставките на 23-те поръчани вече А350, докато проблемът не бъде окончателно изяснен и решен.

Интересното е, че други компании експлоатиращи А-350, като Finnair, Cathay Pacific и Lufthansa също са се оплакали от подобен проблем с покритието, и в случая обяснението на Ербъс, че пукнатините се дължат на тежкия пустинен климат в Катар, надали ще се приеме.

Пукнатини по покритието на А350

Снимка: Reuters