Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Qantas организира редовни еднодневни полети над АнтарктикаОще от 1994 г. австралийската авиокомпания Qantas организира редовни еднодневни туристически полети над Ледения континент Анктарктика. Полетът продължава цели 12 часа и обикновено изпълнява с просторен и комфортен Boeing 747-400.

Полетите стартират от четирите най-големи града на Австралия – Бризбън, Сидни, Аделаида и Мелбърн, и само три часа след излитането, пътниците вече могат да видят първите спиращи дъха гледки на Ледения континент.

До достигането на континента, а и през време на целия полет, в самолета се прожектират научно популярни филми за Антарктида, а в цената на билета е включен и богат „Комплект на изследователя“ (Explorer Kit), включващ подробни карти на континента, исторически данни за всички експедиции дотам, информация за дивата природа и т.н.

Разбира се, самолетът задължително прелита над Южния полюс, като времето, през което туристите могат да се наслаждават на зашеметяващите гледки на Южния континент е най-малко четири часа на всеки полет.

Най-евтиният билет за такова еднодневно пътуване е 1200 долара, но тук говорим за икономична класа, тоест за такава сума можете да се надявате най-много на вътрешно място до пътеката, но не и до прозореца. Ако искате да сте до прозореца и постоянно да имате достъп към красивите гледки, ще трябва да си купите билет за класа Premium Economy или Business, като цената за това може да достигне и до 8000 долара, ако държите на самостоятелна първокласна кабина.

Въпреки „солените“ цени и ограниченията обаче, очевидно полетът се нрави на повечето туристи, защото 74% от отзивите в Tripadvisor са положителни, а недоволствата са свързани предимно с недостатъци в сервираната храна или аудио презентацията в салона.

Всъщност, по мнението на турист, настанен на „лошо място“ – тоест в централния блок седалки, далеч от прозорците: „Независимо къде е Вашето място, имате непрекъснат достъп до прозорците, откъдето можете да се любувате на гледките и да снимате, колкото поискате“.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!