Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Qantas организира редовни еднодневни полети над Антарктика

Още от 1994 г. австралийската авиокомпания Qantas организира редовни еднодневни туристически полети над Ледения континент Анктарктика. Полетът продължава цели 12 часа и обикновено изпълнява с просторен и комфортен Boeing 747-400.

Полетите стартират от четирите най-големи града на Австралия – Бризбън, Сидни, Аделаида и Мелбърн, и само три часа след излитането, пътниците вече могат да видят първите спиращи дъха гледки на Ледения континент.

До достигането на континента, а и през време на целия полет, в самолета се прожектират научно популярни филми за Антарктида, а в цената на билета е включен и богат „Комплект на изследователя“ (Explorer Kit), включващ подробни карти на континента, исторически данни за всички експедиции дотам, информация за дивата природа и т.н.

Разбира се, самолетът задължително прелита над Южния полюс, като времето, през което туристите могат да се наслаждават на зашеметяващите гледки на Южния континент е най-малко четири часа на всеки полет.

Най-евтиният билет за такова еднодневно пътуване е 1200 долара, но тук говорим за икономична класа, тоест за такава сума можете да се надявате най-много на вътрешно място до пътеката, но не и до прозореца. Ако искате да сте до прозореца и постоянно да имате достъп към красивите гледки, ще трябва да си купите билет за класа Premium Economy или Business, като цената за това може да достигне и до 8000 долара, ако държите на самостоятелна първокласна кабина.

Въпреки „солените“ цени и ограниченията обаче, очевидно полетът се нрави на повечето туристи, защото 74% от отзивите в Tripadvisor са положителни, а недоволствата са свързани предимно с недостатъци в сервираната храна или аудио презентацията в салона.

Всъщност, по мнението на турист, настанен на „лошо място“ – тоест в централния блок седалки, далеч от прозорците: „Независимо къде е Вашето място, имате непрекъснат достъп до прозорците, откъдето можете да се любувате на гледките и да снимате, колкото поискате“.

Споделете в ...