Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Norwegian стартираха редовни полети от Арктика до Антарктика

Всъщност полетите не са точно от Арктика до Антарктика, а по-скоро от най-северното до най-южното летище на планетата, които са способни да приемат редовни пътнически полети, а това са летищата на северния остров Свалбард, зад Полярния кръг, и митичното място Ушуая – най-южният град на планетата, намиращ се в южната част на Южна Америка.

Разбира се, полетът на норвежката нискотарифна компания не е директен, а и не би могъл да бъде, защото разстоянието между крайните точки е близо 17 000 километра, което е над възможностите дори и за лайнерите, способни на най-далечни полети.

Вместо това, след излитането от остров Свалбард на борда на Boeing 737-900, пътниците на Norwegian ще кацнат в Осло и Лондон, където ще се прехвърлят на по-големия Boeing 787 Dreamliner, с който ще пресекат Атлантическия океан до Буенос Айрес откъдето, отново на по-малка машина, ще се отправят към Ушуая.

Цялото пътуване ще отнеме над 25 часа, но така пътниците на Norwegian вероятно ще са първите, които в разстояние на само малко повече от денонощие, ще могат да видят и полярни мечки (живеещи единствено над Полярния кръг), и пингвини – живеещи единствено в близост до Антарктида. И най-важното – това, на практика околосветско пътешествие, струва само 400 долара в едната посока.

Първият полет беше извършен вчера, 20 септември 2019, а от авиокомпанията планират да изпълняват тези полети за авантюристи и ентусиасти редовно, всеки петък.

Споделете в ...