Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

NASA ще работи с Boeing за разработка на свръхефективен самолет

Аерокосмическата агенция на САЩ NASA обяви вчера (18 януари 2023), че ще работи заедно с Boeing върху нов тип свръхефективен самолет.

„Повечето от вас смятат НАСА за космическа и авиационна агенция, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън на пресконференция, но НАСА е и климатична агенция.“

„Когато днес летите с какъвто и да е самолет, вие сте заобиколени от технологии на НАСА“, продължи Нелсън. „Елементи от дизайна на самолетите като уинглетите, малките вертикални удължения в краищата на крилото, бяха създадени от НАСА през 70-те години на миналия век и днес те са неизменна част от практически всички пътнически самолети по света.“

Агенцията се надява, че нейният проект „Sustainable Flight Demonstrator“ може да осигури подобен вид иновация под формата на нова конструкция на крилото, наречена трансзвуково крило с подпори („transonic truss-braced wing“).

Целта на проекта е самолетът да стане по-икономичен и да може да използва с цели 30 процента по-малко гориво от сегашните самолети. Съвсем ясно е, че намаляване на вредните емисии с 30% спрямо и без това високоефективните днешни машини, определено представлява амбициозна цел.

Концепцията е за самолет както с по-ефективни двигатели, така и с принципно ново, високо ефективно крило. Става дума за горноплощник – високо разположено крило с голяма разпереност, заздравено от подпори към долната част на фюзелажа.

Както се вижда от снимката горе, подобна конструкция не е нова и отдавна се прилага при немалко от днешните лекомоторни самолети. Използването на подпори за крилото обаче е нова при големите пътнически самолети. Нова за големите самолети е и идеята за крило с голяма издълженост (висока разпереност при къса хорда).

„Ако увеличите издължеността на крилото, вие естествено намалявате индуктивното съпротивление, тоест съпротивлението, дължащо се на генерираната от крилото подемна сила.“ каза Нелсън на пресконференцията. Знаем, че с подобен подход са изградени крилата на днешните планери (безмоторни самолети) и е доказано, че такова решение води до по-добра аеродинамика и обща по-висока ефективност на крилото.

Предизвикателството при пътническите самолети обаче е създаването на крило не само с голяма издълженост, но и с нужната якост и гъвкавост, без да се добавя прекалено много тегло. Безспорно, тук ще се разчита на съвременни композитни материали.

NASA и Boeing имат за цел да направят първи полет с новия прототип през 2028 г. и концепцията да бъде в търговска употреба не по-късно от 2030 г.

Споделете в ...