Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Хеликоптер Ми-8 от правителствения авиоотряд „Россия“ катастрофира

По-рано днес (27 януари 2023) хеликоптер Ми-8 от руския специален авиоотряд „Россия“ катастрофира на московското международно летище Внуково.

Според някои руски медии хеликоптерът се е разбил по време на кацане, което е довело до няколко жертви, но според други инцидентът е довел единствено до ранени. И в двата случая конкретна бройка на жертвите или ранените не се съобщава.

Специалният авиационен отряд „Россия“ е компания, която управлява флотилия от VIP летателни апарати, използвани за транспортиране на висши руски държавни служители, включително президента на страната Владимир Путин. Предполага се, че това е причината информацията по случая да е все още оскъдна.

Според руската информационна агенция Интерфакс, при кацане хеликоптерът е ударил земята с носещия си винт, след което е била откъсната и опашката.

Летищните власти напълно са отрекли някой да е пострадал при катастрофата и твърдят, че на борда не е имало никой друг, освен екипажа.

Като основна причина за инцидента засега се сочи пилотска грешка, макар че според публикацията на Интерфакс, „причина за лошото кацане биха могли да са лоши метеорологични условия или отказ на техниката“.

Историята е в процес на развитие и ще съобщим тук, ако до нас достигне нова информация.