Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

NASA получиха отново сигнал от космическата сонда Voyager 1, след 37 години

В американската аерокосмическа агенция NASA получиха сигнал от космическата сонда Вояджър 1 (Voyager 1), след цели 37 години мълчание!

Voyager 1 е най-отдалеченият от Земята обект създаден от човека, който в момента се намира на 21 милиарда километра от нашата планета. Сондата беше изстреляна на 5 септември 1977 и вече лети в Космоса от 40 години и 6 месеца. Основните цели на мисията са изследване на планетите Юпитер и Сатурн, както и техните спътници и пръстени.

От 37 години обаче Вояджър 1 не беше изпращал сигнали до Земята. От такива разстояния в космическото пространство сигнали към Земята се излъчват изключително трудно, защото е нужно излъчващата антена на апарата да бъде прецизно насочена към нашата планета. При Вояджър 1 това се постига посредством малки сопла, които „изстрелват“ кратки пулсове енергия в различни посоки и по този начин насочват апарата и неговата антена. Това е напълно автоматизиран процес и цели 37 години вече Вояджър 1 не беше успял да насочи сигнала достатъчно прецизно.

Нека припомним, че при технологиите, използвани през 1977 г, подобно автоматично и прецизно насочване е истински подвиг и полученият сега сигнал е основателна причина за радост и гордост от специалистите в NASA.

Интересното е, че данните от получения сигнал, както може да се очаква, са бил написани на отдавна остаряла версия на езика за програмиране Асемблер, което е наложило „привикването“ на пенсионирани вече членове от екипа. С тяхна помощ е бил написан и кода, който обратно е бил изпратен към Вояджър, за по-нататъшно програмиране на системите му.

С това мисията на Вояджър 1 е удължена до 2025 г, като се счита че след тази това вече радиоизотопният термоелектичен генератор на борда (radioisotope thermoelectric generator) вече няма да е в състояние да генерира достатъчно енергия за захранване на научното оборудване в сондата и връзката с нея ще бъде окончателно загубена.