Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Илон Мъск официално представи своята нова ракета Starship

Миналата събота Елон Мъск, в ролята си на изпълнителен директор на SpaceX, представи в Бока Чика, Тексас, Starship (Звезден кораб) – прототипът от новото поколение ракети на компанията.

Космическият кораб е в състояние да превозва стотици пътници в орбита или до дестинации като Луната и Марс. Илон Мъск заяви, че прототипът ще може да извърши тестов орбитален полет след не по-късно от шест месеца. За да станат още по-видими размерите ѝ, на церемонията новата ракета беше поставена до ракетата Falcon 1 – първото поколение космически кораби на SpaceX (на снимката).

Ракетата е висока 50 метра, има диаметър от 9 метра, задвижва се от шест ракетни двигателя Raptor, и може да носи полезен товар от 100 тона.

Това обаче е само космическият кораб! Макар и всъщност той да може сам да излиза в орбита, при междупланетни полети до Луната или Марс, Starship ще бъде извеждан от земната гравитация с помощта на допълнителен ускорител, наречен Falcon Super Heavy. Той ще разполага с още 37 двигателя Raptor, ще добави към Starship още 68 метра височина и възможността да излиза в междупланетното пространство.

Най-хубавото, и станало вече характерно за SpaceX, е че и двата космически апарата са с възможност за многократна употреба. След изстрелването, всеки един от тях има възможност да се връща на Земята и да каца по станалия емблематичен за SpaceX метод, наречен „propulsive landing“.

Интересно е, че освен за извънземни, междупланетни полети, Starship ще може да бъде ползван и за съвсем „земни“ задачи, като например превоз на пътници от една точка на света, до друга. Това би могло да става при невиждани за пътническия транспорт досега скорости, защото голяма част от полета ще бъде изпълняван в орбита, тоест извън възпиращия ефект от земната атмосфера.

Както самият Илон Мъск заявява, описвайки Starship – „Това по същество е междуконтинентална балистична ракета (ICBM), която може да каца. Представете си, продължава Мъск, междуконтинентална балистична ракета, в която обаче няма атомната бомба, а може да каца.“