Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Lockheed Martin започнаха строежа на своя „тих“ свръзхзвуков самолет

Както вече съобщихме, по-рано тази година Lockheed Martin спечелиха конкурс на NASA за производството на умален демонстрационен модел на тих свръхзвуков пътнически самолет. Днес, както съобщиха в петък от Lockheed Martin, договорът на обща стойност 250 милиона долара вече се изпълнява и компанията стартира производството на експерименталната машина.

Демонстрационният свръхзвуков самолет, който временно ще се нарича X-59, ще бъде умалена, но напълно функционираща версия на крайния продукт, който ще представлява 120 местен свръхзвуков пътнически самолет, способен да лети на близо 17 000 метра със скорости близки до Mach 2, но без да създава звуковата ударна вълна (sonic boom), която е в основата на забраната да се извършват комерсиални свръхзвукови полети над суша.

За разлика от Конкорд, чиято звукова ударна вълна достигаше непоносимите 120 dB, очаква се звукът, долавян на земята при полет на X-59, да бъде в рамките на доста по-приемливите 55 – 65 dB, което е сравнимо със звука от затварянето на врата на автомобил.

Плановете са X-59 да направи първия си полет през 2021, като с това веднага ще започнат и проучвания на реалното ниво на шума и реакцията на хората на земята. В случай че резултатите от тези проучвания бъдат добри, очаква се FAA (Федералната Авиационна Администрация) да свали забраната за комерсиални свръхзвукови полети над населени места, като по този начин ще се отприщи развитието на пътническата свръхзвукова авиация в световен мащаб, което в момента е блокирано от тази забрана.

Споделете в ...