Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Japan Airlines пуснаха допълнителни полети заради теглото на борци по сумо

Водещият японски превозвач Japan Airlines беше принуден по спешност да извърши допълнителни полети, след като се установи, че два от неговите самолети са изложени на риск от превишаване на ограниченията за тегло.

Виновник обаче се оказа не свръхбагажът, а списъкът с пътници, включващ някои от най-тежките мъже на планетата – борците по сумо. Оказа се, че поради свръхтеглото на пътниците, самолетите не са в състояние да заредят нужното за полета количество гориво.

Сумо борците е трябвало да вземат полет с Боинг 737-800 от летище Ханеда в Токио и летище Итами в Осака до град Амами Ошима, където се провеждал фестивал по сумо.

Притесненията относно капацитета се появили, когато служителите установили, че списъците с пътниците включват сумисти със средно тегло от 120 кг – много повече от стандартните средни 70 кг на пътник, на които са базирани калкулациите за тегло на товара в Япония.

Проблемът дошъл и от това, че пистата на летището в Амами не можела да поеме по-голям самолет, принуждавайки JAL да изпрати допълнителен 737-800, за да се изпълни „специалния“ полет.

„За нас е изключително необичайно да извършваме специални полети поради ограниченията за теглото на този самолет“, каза говорител на JAL пред регионалния вестник Minami-Nippon Shimbun.

По същия начин са били организирани допълнителни полети и за да се приберат борците у дома, след края на турнира в неделя.

Споделете в ...