Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

ICON Aircraft подаде документи за защита от фалит и се продава

ICON Aircraft, базираният в Калифорния производител на известните спортни самолети-амфибия ICON A5 (на снимката), обяви на 4 април 2024, че е подал в съда документи за защита от фалит.

Тази процедура е необходима стъпка за преструктуриране и намиране на купувач за бизнеса, който според сведенията е натрупал дълг на стойност около 170 милиона долара.

От ICON обясниха, че ще продължат да работят и да поддържат своите клиенти по време на съдебните процедури.

Джери Майер, главен изпълнителен директор на ICON Aircraft, заяви в прессъобщение: „Планираме да продължим да произвеждаме и продаваме самолети и да предоставяме първокласно обслужване, обучение и поддръжка на нашите клиенти. Вярваме, че този процес ще даде възможност на бизнеса да се справи с настоящите си предизвикателства и да се появи с нова собственост – по-силна от всякога – и да продължи да създава невероятни самолети с фокус върху иновациите, безопасността и невероятните летателни изживявания.“

ICON A5 е иновативен двуместен самолет-амфибия, пуснат на пазара през 2014 г. Продава се на дребно за цени, които могат да надминат $300 000, в зависимост от конфигурацията, и освен че може да излита и каца от всякакви терени, включително водни повърхности, може лесно да бъде сгънат, за да бъде транспортиран по шосе или съхраняван в гараж.

ICON Aircraft нашумя през 2017, когато на 8 май при тестов полет самолет ICON A5 се разби в езерото Berryessa, Калифорния. Тогава в катастрофата загинаха тест пилотът Джон Каркоу и неговият спътник Кагри Сивър, а разследването установи, че причина за инцидента е пилотска грешка.

Снимка: ICON Aircraft

Споделете в ...