Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Garmin създадоха революционна система за аварийно автономно кацане

Системите за автоматично кацане (AutoLand) не са новост в комерсиалната авиация. С подобни системи са оборудвани повечето съвременни пътнически самолети. Целта на тези системи обаче е по-скоро да асистират пилота, а не да го заместят. Преди всичко, за коректната работа на инсталираните към момента AutoLand системи, нужно е не само летището да е оборудвано със система за инструментално кацане (ILS – Instrument Landing System), но е нужно и пилотите да доведат машината до подхода, в обсег на тази система.

Системата на Garmin отива много по-далеч. Преди всичко, за работата си тя не се нуждае от никакво допълнително наземно оборудване, като ползва единствено системата за глобално позициониране (GPS). Целта ѝ всъщност не е да асистира пилота, а напълно да го замести, в случаи в които пилотът не се чувства добре или по някаква причина не може да изпълнява функциите си. Затова и системата се нарича „Emergency Autoland system“, тоест тя е предназначена за ползване при извънредни ситуации, при които пилотът на борда по някаква причина е „извън строя“.

Както е известно, за разлика от големите пътнически самолети, където пилотите задължително са двама, в авиацията с общо предназначение (т.нар. GA или General Aviation), пилотът на борда обикновено е един, а за съжаление не са редки случаите, в които единственият пилот на борда да получи неразположение, да изпадне в безсъзнание, или дори да почине.

На-скорошният такъв инцидент се случи в Австралия преди малко повече от месец, когато курсист в първия си полет се наложи сам да приземи учебния самолет, след като инструкторът му загуби съзнание по време на полета.

В подобни ситуации, системата „Emergency Autoland“ на Garmin, която се активира с едно натискане на бутон, регистрира позицията на самолета, локализира най-близкото подходящо за съответния самолет летище, и изцяло поема управлението на машината през всички фази от полета до кацането, като управлява всички свързани с това системи на самолета – включително херметизация, автоматична тяга, колесник, клапи и т.н.

Освен това, системата не само взема предвид ред други условия, като наличното гориво на борда, метеорологичните условия на избраното летище и др., но и информира за случващото се наземния контрол на летището.

Като допълнение, веднъж активирана, системата подава гласови инструкции на останалите на борда безпомощни пътници за това какво да правят или да не правят на борда, включително и как да отворят вратите, след като самолетът спре на пистата.

Засега „Emergency Autoland“ се предлага като част от интегрираната бордна система Garmin G3000, предназначена за инсталиране в едномоторни и двумоторни самолети от класа GA (General Aviation).