Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA създава нови правила за свръхзвукови полети

Американската Федерална Авиационна Администрация (Federal Aviation Administration – FAA) съобщи в сайта си, че е в процес на изготвяне на проект, който цели да спомогне за развитието на цивилната свърхзвукова авиация. Новата регулация вероятно ще засегне преди всичко сертификационните стандарти за допустимия шум, но също и ще облекчи общите процедури за одобрение на цивилни свръхзвукови въздухоплавателни средства.

Това решение вероятно е продиктувано от изискването на Белия Дом за преразглеждане на някои авиационни регулации, което беше публикувано в сайта на Щатското правителство през пролетта на тази година. Според тези изисквания, новите сертификационни стандарти би трябвало да влязат в сила до декември 2018.

Както е известно, понастоящем свръхзвуковите полети над сушата са забранени в много страни на света, а от 1971 г. – и в САЩ. Това, съвсем естествено, се дължи на звуковата ударна вълна (sonic boom), която самолетите създават при свръхзвукови полети. Тази ударна вълна се чува на земята като силен гръм, който е способен, при полети на малка височина, дори да чупи прозорците на сградите. Това беше и причината легендартият Конкорд да преминаваше звуковата бариера единствено над океаните, докато при отсечките над суша той беше принуден да лети с дозвукови скорости.

Макар и след инцидента от 2003 Конкорд вече да не е в небето, много компании отдавна разработват проекти за свръхзвукови пътнически самолети, но забраната за свръхзвукови полети над сушата остава неизменен проблем. Докато при полет от Ню Йорк до Лондон, например, тази забрана да не е пречка, тя определено би била проблем при полети, да речем, от Лондон до Сингапур или от Ню Йорк до Мексико Сити.

Нека припомним, че още през април 2008 NASA сключи договор с Локхийд Мартин на стойност 247.5 милиона долара за разработката на нов, „тих“ свръхзвуков пътнически самолет, със специална аеродинамика, намаляваща интензитета на удалната вълна. Категоричната забрана за свръхзвукови полети над суша обаче продължава да е проблем и точно това цели да премахне новата регулация на FAA.

Споделете в ...