Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

F-35 се разби в Ню Мексико. Пилотът е катапултирал.

Военен самолет се разби в около 14 часа вчера (вторник, 28 май 2024) близо до международното летище в Албакърки, най-големият град в щата Ню Мексико.

Според противопожарната служба на Албакърки, пилотът е успял да катапултира и е откаран в болница със сериозни наранявания.

Американският производител Lockheed Martin идентифицира разбилия се самолет като F-35, който е напуснал Форт Уърт, Тексас, по-рано същия ден и се е насочил към военновъздушната база Едуардс близо до Лос Анджелис. Изтребителят се е разбил, след като е спрял за зареждане с гориво във военновъздушната база Къртланд в Ню Мексико.

Разположена в южния край на град Албакърки, базата Къртланд е дом на 377-а ескадрила, като там се намира и научно-изследователската лаборатория на ВВС.

Свидетел разказал пред пред Асошиейтед прес, че е видял самолета „да се влачи ниско над земята“, издигайки облаци прах. Самолетът за кратко изчезнал от полезрението му и след това е видял „огромна струя черен дим“.

Това е втората катастрофа на военен самолет в Ню Мексико през последния месец. През април F-16 Fighting Falcon падна в отдалечен район близо до военновъздушната база Holloman в южната част на щата, оставяйки пилота с леки наранявания, вследствие на катапултирането.

Източник: Associated Press
Снимка: Wikimedia

Споделете в ...