Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Embraer разработват нова концепция за турбовитлов самолет

Отдавна се говори за двигатели с отворен вентилатор. Това по същество са турбовентилаторни двигатели, чийто основен ротор обаче не е „затворен“ в гондолата на двигателя, а подобно на турбовитловите двигатели, е отворен. Експерименти с тази концепция се правят още от седемдесетте години на миналия век, но както сме казвали и на други места в този сайт, повечето такива идеи са пропадали предимно заради високите нива на шум при този тип двигатели.

Embraer обаче очевидно са намерили много резерви в подобна концепция, защото напоследък усилено рекламират своето следващо поколение турбовитлови двигатели, и сега изглежда, че новият им самолет най-накрая придобива реални форми.

През уикенда бразилският аерокосмически производител сподели нов видеоклип, озаглавен „The Shape of Things to Come“ в YouTube, за да даде на любителите на авиацията по-задълбочен поглед върху новия дизайн. Клипът можете да видите под статията.

Нека подчертаем обаче, че макар да има много общо с концепцията за „отворен вентилатор“, този път Embraer наричат идеята си просто „турбовитлов двигател от ново поколение“, или TPNG, което е съкращение от TurboProp of New Generation. Тук обаче става дума предимно за терминологично уточнение, защото двете идеи по същество не се различават. Дори и конвенционалните турбовитлови двигатели, по същество са разновидност на двигатели с отворен вентилатор.

Embraer за първи път пусна идеята за новото семейство турбовитлови регионални самолети още през 2017 г. в отговор на нарастващото търсене на по-малки и по-ефективни самолети. През 2021 обаче концепцията се превърна в съвсем реален самолет със 75 до 90 места, с напречно сечение, подобно на тяхната утвърдена серия E-Jet E2, и както при същата серия, двигателите са монтирани в задната част на фюзелажа, но за разлика от E-Jet, те са турбовитлови.

Говори се дори, че Embraer директно са взели фюзелажа от един E-Jet E2 и са му „присадили“ ново крило и нови турбовитлови двигатели на мястото на турбовентилаторните.

Според производителите, новото и невиждано досега разположение на турбовитловите двигатели дава на новия самолет най-малко три съществени предимства:

Преди всичко, самолетът става по-тих за пътниците. Известно е, че при самолетите с турбовитлови двигатели, пътниците които са изложени на най-силен шум от двигателите са тези, които са в близост до равнината на въртене на пропелерите. При новата концепция тази равнина на въртене е изнесена назад, извън пътническия салон.

На второ място, за разлика от разположените на крилото двигатели, при разположените в задната част на фюзелажа, въздушната струя от пропелера не е възпрепятствана от самото крило и обтичането на високоефективните осемлопатни пропелери е много „по-чисто“.

На трето място, това разположение на двигателите дава възможност за лесна конверсия на двигателите за работа с водородно гориво. Както е известно, изключително важно е резервоарите с гориво да са възможно най-близо до двигателите, а водородното гориво се съхранява в сферични балони, които няма как да бъдат разположени в крилото. При задното разположение на двигателите, тези резервоари лесно могат да се разположат в тялото, в непосредствена близост до двигателите.

Според Embraer, новата концепция ще има „изключителни екологични и икономически характеристики“. Новите машини ще имат до 15 процента по-ниски оперативни разходи и по-малък разход на гориво в сравнение с всички съществуващи в момента турбовитлови самолети, но въпреки това ще бъдат с 20 процента по-бързи и ще предлагат 25 процента по-голяма товароносимост.

Очаква се производството на първите машини от концепцията TPNG да стартира в средата на 2023 г. и те да влязат в експлоатация в началото на 2028 г. По всичко личи, че ще има пазар и за него, защото Embraer прогнозират необходимост от близо 11 000 нови самолета с до 150 места през следващите 20 години, а при настоящата световна енергийна криза, търсенето на високоефективни откъм разход на гориво машини може само да расте.

Снимка и видео: Embraer