Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Наследникът на Конкорд се сдоби с нови поръчки

Днес авиокомпанията American Airlines и фирмата Boom Supersonic обявиха че са подписали договор за закупуване от авиокомпанията на 20 самолета Boom Overture с опция за още допълнителни 40. Финансови подробности за сделката не се съобщават, но American Airlines са платили немалка част от цената на първоначалните 20 самолета във формата на депозит, който не подлежи на връщане.

Заедно с направените по-рано 15 твърди и 35 опционални поръчки за свръхзвукови Overture от другия американски гигант United Airlines, и с 20-те „предварителни поръчки“ от Japan Airlines още от 2017 г, общия брой поръчки на Boom достигна вече 130 самолета. Наскоро Virgin Atlantic също обявиха намерение за покупка на 10 броя Boom Overture.

Както съобщихме по-рано, в края на миналата година компаниите Boom Supersonic и Collins Aerospace подписаха договор за стратегическо сътрудничество, свързано с работата по Boom Overture, и то предимно по разработката на нови двигатели. В това число влизат и разработките на специалните въздухозаборници, гондолата и соплото за изходящите газове, целящи да се намали както „шумовото замърсяване“ от свръхмощните двигатели, така и характерния за свръхзвуковите полети гръм (sonic boom).

През изминалия юли Boom разкри окончателния производствен дизайн на Overture (на снимката горе) оборудван с четири двигателя, който е планиран да бъде пуснат в производство през 2025 г, като плановете са новият свръхзвуков лайнер да превози първите си пътници не по-късно от 2029 г.

„Горди сме да споделим нашата визия за по-свързан и устойчив свят с American Airlines“, заяви Блейк Шол, основател и главен изпълнителен директор на Boom. „Ние вярваме, че Overture може да помогне на American да задълбочи конкурентното си предимство.“

Overture е проектиран да превозва до 80 пътници със скорост MACH 1.7 – два пъти по-висока от скоростта на днешния най-бърз търговски самолет, като максималната далечина на полета е 7900 километра.

Overture се планира да лети по над 600 маршрута из целия свят само за половината от времето, което полетът отнема днес. Така например полетът от Маями до Лондон ще отнеме под 5 часа, а от Лос Анджелис до Хонолулу ще може да се стига за под 3 часа.

Общите разходи за разработката на Overture се очаква да възлязат в порядъка от 6 до 8 милиарда долара, които са осигурени както от собствен капитал на фирмата, така и предплащания на авиокомпании, ангажименти към доставчици и други източници.