Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

EASA е възможно да вдигне забраната за полети на 737 MAX преди FAA

Европейският авиационен регулатор EASA (European Union Aviation Safety Agency) съобщи, че в резултат на успешно проведените в началото на този месец над територията на Канада изпитателни полети, е възможно повторно да сертифицира и да разреши комерсиалната експлоатация на самолетите от серията MAX към края на октомври 2020.

От своя страна, американският регулатор FAA също даде индикации, че вдигането на нейната забрана за полети предстои, но за разлика от EASA, в резултат от своята сертификационна процедура, на 16 септември 2020 публикува доклад с нова поредица от изисквания и предписания за промени в самолетите 737 MAX.

Засега още не е ясно коя от двете институции първа ще вдигне своята забрана, но е очевидно, че възстановяването на полетите на тази злощастна серия предстои в близките месеци.

Това обаче далеч не значи, че машините от типа 737 MAX ще се върнат в небето лесно и бързо.

Нека поясним, че успоредно със забраните, наложени от американския и европейския регулатори, много от националните авиационни институции също са наложили свои собствени забрани за полети на този тип самолети.

Така например, докато в повечето европейски страни, въпреки забраните, бяха разрешени чисто техническите полети за пребазиране на машините, то авиационният регулатор на Германия е наложил пълна забрана за каквито и да било полети на самолети от този тип във въздушното пространство на страната. Съвсем очевидно, за да бъдат възстановени полетите, тези национални забрани също трябва да бъдат вдигнати.

Пред връщането към експлоатация на самолетите MAX стои и още един сериозен проблем. Престоялите неизползвани вече повече от година и половина самолети със сигурност ще се нуждаят от сериозни (и като време, и като ресурси) проверки и изпитания, преди отново да полетят с пътници.

Едно обаче е сигурно: самолетите от серията 737 MAX се превърнаха в най-проверяваните и най-внимателно следени машини в цялата история на авиацията. От това съвсем логично следва, че те ще бъдат и едни от най-сигурните. Дали обаче това ще бъде осъзнато и прието и от пътниците, предстои да видим …

Споделете в ...