Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Dash 8 Q400 направи успешно аварийно кацане с прибрана носова стойка

Самолет Bombardier Dash 8 Q400 на авиокомпания LC Peru по вътрешен полет от столицата на Перу Лима до градчето Аякучо направи на 19 август 2018 успешно аварийно кацане, след като носовата стойка на колесника отказа да се спусне.

19-годишният Q400, с регистрация N404AV, е бил в полет W4-1323, а на борда му са се намирали 59 пътници и 5-членен екипаж. За щастие, никой от тях не е пострадал.

След като при спускане на колесника пилотите получили сигнал, че носовата стойка не е заключена, те предприели стандартното за такива случаи ниско прелитане над пистата за визуален оглед на положението на колесника. След като и от земята им потвърждават, че стойката на носовото колело не е спусната, пилотите решават да направят аварийно кацане, „балансирайки“ машината възможно най-дълго време само на основните стойки, разположени под двигателите.

Както се вижда от видеото, пилотите успяват да направят това по най-добрия начин, и въпреки искрите и пламъците, които се появяват в резултат на триенето на фюзелажа в асфалтовото покритие на пистата, пожар не възниква, а пътниците и екипажа са евакуирани без никой от тях да пострада.

За съжаление, това не е нов проблем със самолетите Dash 8 Q400. Авиокомпанията SAS, бивш собственик на същата машина в периода 2001 – 2011, се отказа от ползването на този модел, след няколко подобни инцидента през 2007.

Споделете в ...