Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Cessna тестваха прототипа на първия си лек, учебен изтребител

За фирма като Cessna, станала емблематична в цял свят със своите модели леки витлови самолети с бутални двигатели, е изключително непривично да излиза с нов модел реактивен изтребител …

Точно това обаче се случва в момента. Фирмата Textron, един от основните собственици на марката Cessna, излиза с нов лек учебен изтребител, с името Скорпион.

Scorpion е лек двумоторен реактивен изтребител с право крило (без стреловидност), който на 3 декември направи първото си рулиране по пистата на военновъздушната база МакКонъл във Уичита, Канзас.

Освен за учебно-тренировъчна дейност, "Скорпионът" на Cessna ще може да бъде използван и за разузнавателни цели, както и за тактическа въздушна поддръжка на наземни части.

С полезен товар от 4700 кг, Scorpion ще може да носи 3 тона гориво, които му позволяват далечина на полета от над 4000 км! Самолетът е двуместен и се задвижва от два турбовентилаторни двигателя Honeywell TFE731 с 4000 кг тяга, като с тях машината ще може да достигне максимална скорост от 450 knots (над 800 км/ч) и таван на полета от 45 000 фита (близо 15 000 метра).

Макар че на видеото машината е тествана единствено с рулиране и маневри по пистата, първият полет на новата военна птичка на Cessna се очаква още в близките дни.

По информация от flyingmag.com

Споделете в ...