Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Европейската агенция за авиационна безопасност най-после разреши ползването на електронни устройства по време на полет

Най-накрая и Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) официално разреши използването на преносими електронни устройства на борда на самолетите както през целия полет, така и във фазите на рулиране, излитане и кацане.

Не се обнадеждавайте обаче много – става дума за разрешение за ползването на тези устройства в т.нар. "самолетен режим" (airplane mode).

Нека поясним, че при "самолетен режим" (airplane mode), електронните устройства (смартфони, таблети, електронни четци и музикални плейъри) не могат нито да приемат, нито да предават безжично какъвто и да било електронен сигнал. Накратко казано, в самолета всички тези устройства ще бъдат лишени от основната си функция – комуникацията.

След като колегите им в САЩ възприеха доста по-либерален режим в ползването на такива устройства, а някои Щатски авиокомпании вече дори започнаха да предлагат безжична (WIFI) Интернет връзка по време на полетите си, европейците благоволиха да разрешат единствено ползването на тези устройства в "самолетен режим".

Освен това, авиокомпаниите не са задължени да прилагат евродирективата. Всяка от тях е в правото си да изработи собствени правила и да позволява (или забранява) ползването на такива устройства по време на която и да било от фазите на полета.

Еврокомисарят по транспорта Сийм Калас обаче е заявил, че "Следващата стъпка е да потърсим начин за осъществяване на връзка към мрежа по време на полет", което очевидно значи, че в едно засега неизвестно бъдеще, е възможно, по примера на американците, и някои европейски авиокомпании да предлагат безжична Интернет връзка в самолетите си.