Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing представиха своя концепция за хиперзвуков пътнически самолет

След „пенсионирането“ на Конкорд много самолетостроителни компании се заеха с нелеката задача да разработят неговия наследник, но сред всички проекти този на Boeing заслужава сериозно внимание, най-малкото заради многогодишният опит, който стои зад тази компания.

Концепцията на Boeing за хиперзвуков пътнически лайнер беше представена на конференцията на American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), която се проведе на 26 юни 2018 в Атланта.

Става дума за машина с размери не по-големи от Boeing 737, която обаче ще може да се ускорява до Mach 5 (около 6 000 км./ч.) и да лети на височини до 95 000 фита (около 29 000 метра)! При тези параметри, според Боинг, самолетът ще трябва да може да прелети Атлантика за под два часа, което пък ще позволи нещо нечувано досега – полет от Европа до САЩ с отиване и връщане в рамките на един ден!

Според шефа на развойния екип в Boeing Кевин Боукът, самолетът би могъл да направи своя първи полет още през 2023 или 2024 г, „тъй като вече разполагаме с необходимите технологии“, добавя той. Макар че цената за постигане на подобни параметри може да е висока, при бизнес пътуванията, както и за военните, където времето наистина е важно, тази цена вероятно ще е приемлива.

Нека припомним, че Конкорд можеше да достига скорости най-много до Mach 2.5, което беше ограничено както от възможностите на алуминиевата конструкция, така и от типа на самите двигатели, които не можеха да работят при по-високи скорости. Както се очаква, новата концепция на Боинг ще преодолее тези ограничения.

В новата машина се използват технологии, приложени и доказали се при небезизвестния SR-71 Blackbird. Както при военната машина, фюзелажът на новия Boeing вече ще е изграден от Титан за да може да издържи на термичните натоварвания при високите скорости, а задвижването ще е осигурено от подобрени версии на използваните при SR-71 двигатели Pratt & Whitney J58.

Тези двигатели са всъщност хибриди между обикновен турбореактивен двигател и т.нар. „ramjet“. До определени скорости двигателят работи като нормален турбореактивен самолетен двигател, а над скорости от порядъка на Mach 2 започва да работи като „Ramjet“, при което турбината и компресорът се изолират, а сгъстяването на газовете се осъществява единствено от напора на входящата струя.

Съвсем нова идея е разглеждането на възможността за работа на тези двигатели с две горива: нормален керосин за стадиите на турбореактивен режим, и течен метан за стадиите в „Ramjet“ режим. По този начин, според конструкторите, освен като гориво, метанът ще може да работи и като охлаждащ агент за двигателя и ще увеличи ефективността му.

Снимка: Boeing

Споделете в ...