Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing представиха новия 737 MAX 10, независимо от скандалите със серията MAX

Независимо от скандалите свързани със спирането от полети на серията MAX, на пищна церемония Боинг представиха най-големия вариант от семейството MAX – моделът MAX 10.

С това Консорциумът очевидно цели да демонстрира увереността си, че серията MAX има бъдеще, независимо от злите езици, които твърдят обратното. Всъщност реалностите по-скоро говорят, че от фирмата имат всички основания за оптимизъм.

Въпреки известните на всички проблеми със серията MAX, на авиоизложението в Дубай миналата седмица, турската авиокомпания SunExpress направи поръчка за допълнителни 10 машини от серията MAX, а националния превозвач на Казахстан Air Astana подписа писмо за намеренията да закупи 30 нови самолета, отново от серията MAX.

Да припомним освен това, че United Airlines – най-големият клиент на Boeing – още през 2017 е поръчала цели 100 самолета 737 MAX 9 и MAX 10, и не демонстрира никакво намерение да се отказва от своята поръчка. Същото важи и за виетнамската VietJet, която отдавна е поръчала и продължава да чака своите 80 нови машини 737 MAX.

Както вече казахме, MAX 10 е на-големият от фамилията. Той е дълъг 43.8 метра и може да превозва 230 пътници с което, по твърдение на Boeing, предлага най-ниската себестойност на километър за пасажер в тяснофюзелажен самолет от цялата авиационна история.

Предстои новата машина да започне серия от наземни тестове, а първият ѝ полет е планиран за началото на идната година.

Споделете в ...