Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing потвърдиха плановете си за възобновяване полетите на 737 MAX през януари 2020

От концерна Boeing публикуваха актуализация за състоянието (status update) на работите по възстановяване експлоатацията на спрения от полети още през март т.г. модел 737 MAX.

Според тази актуализация, връщането на самолетите MAX в небето трябва да стане през януари 2020.

От Boeing твърдят, че изцяло новата модификация на самолетите от серията MAX е вече готова и концернът ще може да възстанови доставките (но не и полетите) на поръчаните нови машини още преди края на декември 2019.

Готови са ред критични документи, свързани с успешната повторна сертификация от FAA, продължават от Boeing, включително протоколи от тестовете в симулатор, протоколи за оценка на натовареността на пилотите, протоколи от реални тестови полети и т.н.

Въпреки ясните и напълно постижими крайни срокове обаче, топката остава в авиационните регулатори като FAA, признават от Boeing. Те добавят, че имат увереността от FAA да одобрят софтуерните промени в MCAS преди края на декември 2019, което ще позволи връщането към експлоатация през януари 2020.

За съжаление, засегнати страни извън Boeing не споделят подобен оптимизъм.

Изпълнителният директор на Европейския авиационен регулатор EASA Патрик Ки, на 4 ноември 2019, на годишната конференция на EASA в Хелзинки, заяви че очаква 737 MAX да бъде върнат в експлоатация към края на първото тримесечие на 2020.

Очевидно подобни са вижданията и на повечето засегнати авиокомпании, защото американските American Airlines и Southwest Airlines вече отмениха плануваните за 737 MAX полети края на март 2020.

Дали това ще бъде последното, или просто поредно отлагане, предстои да видим.