Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Отиде си една емблематична фирма – Mooney окончателно затвори врати

12 ноември 2019 ще бъде отбелязана в авиационната история като „дата на смъртта“ на фирмата Mooney – една от емблематичните компании производителки на самолети за леката авиация.

Mooney International Corporation, чието първоначално име обаче е Mooney Aviation Company, е основана в Кървил, Тексас, от братята Албърт и Артър Муни още през 1929.

Фирмата беше известна с изключително надеждните си и бързи машини, като произведени от нея самолети и до днес са носители на редица рекорди.

Така например произведеният от Mooney модел M22 Mustang е първият в света едномоторен самолет с херметизирана кабина, а моделът M20TN Acclaim Type S и досега е най-бързият в света сериен едномоторен самолет с бутален двигател.

За много специалисти обаче фалитът на фирмата не е изненада. След като през 2010 Mooney спряха производството поради сериозни затруднения с продажбите, на 8 октомври 2013 беше съобщено, че компанията е купена от базираната в Калифорния фирма Soaring America Corporation, чийто капитал идва от Тайван, и производството беше възобновено.

За съжаление обаче, очевидно продажбите отново не вървяха добре, защото през цялата 2018 година компанията продаде само 18 машини, докато например един от преките им конкуренти Cirrus Aircraft продадоха 208 машини само да първото тримесечие на 2019.

Една от вероятните причини за краха, наред с лошото управление, беше може би цената на самолетите.

Неслучайно Mooney бяха известни като „Ролс Ройсовете в леката авиация“. Цената на последните продадени Acclaim Ultra беше 850 000 долара – доста сериозна сума за четириместен едномоторен самолет с бутален двигател.