Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing подготвят бюлетин с предупреждение за проблем в модела 737 max

Според агенция Bloomberg, цитираща анонимен източник, от концерна Boeing подготвят специален бюлетин, в който всички оператори на моделите от серията 737 max ще бъдат предупредени за проблем с отчитането на скоростта в системата за управление, който би могъл да доведе до неочаквано и агресивно пикиране на машината.

Очаква се в бюлетина да бъдат посочени начините пилотите да избягват и излизат от подобни ситуации, като се предполага, че съдържанието в бюлетина е продиктувано от откритото при разчитане на „черните кутии“ от разбилия се наскоро във водите на Яванско море 737 Max 8 на компанията Lion Air.

Да припомним, че на 29 октомври практически чисто нов 737 max се разби 13 минути слез излитане от летището в Джакарта, при което загинаха всички 189 човека на борда. Тогава, по неизяснени към момента причини, пилотите поискаха завръщане на летището, но минути след това самолетът им рязко загуби височина и се разби.

Предполага се, че причината за това неочаквано пропадане е била в подавани от датчиците към системите за управление некоректни данни за въздушната скорост. При некоректни данни за въздушната скорост е известно, че машината лесно може или да влезе в аеродинамичен срив, или да ускори до скорости, които да застрашат цялостта му.

Други източници обаче сочат, че проблемът, довел до катастрофата на индонезийския 737 max, е бил свързан с датчиците за ъгъла на атака, което също би обяснило неочакваното пикиране на машината. Ясен отговор на въпроса обаче ще има едва след публикуването на бюлетина и официалните резултати от разследването.

В миналото, при установяване на подобен проблем, се прибягваше до спиране на полетите на конкретния модел, до отстраняване на причината. Сега, очевидно от Boeing опитват да избегнат подобно решение чрез въпросния бюлетин.

В момента в редовна търговска експлоатация са над 200 машини от серията 737 max, а вече е договорено производството и доставката на други 4 783 самолета от този тип.

Споделете в ...