Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing официално съобщиха, че софтуерните промени в MCAS са готови

На 16 май от концерна Boeing официално съобщиха, че промените целящи да не се повтарят инцидентите довели до спирането от полети на серията 737 Max, са готови за да бъдат предоставени на FAA (Федералната Авиационна Администрация на САЩ) за сертифициране.

Въпреки това обаче, се казва с комюникето на Boeing, „компанията има още някои действия, които трябва да бъдат извършени преди началото на сертификацията“, така че засега още не е ясно кога точно ще започне сертификационния процес, нито какви са тези „действия“.

Всъщност единственото ново е, че според Boeing, новият софтуер и промените в оборудването са преминали интензивни тестове както в симулатор, така и в реални тестови полети. От компанията са уверени, че промените напълно покриват изискванията на FAA, „предоставяйки допълнителни нива на защита в случай че сензорите за ъгъл на атака подават грешни данни.“

Иначе съвсем очевидно е, предвид вече публикуваното от нас още на 28 март т.г., че всъщност в промените няма никакви новини и те могат да се опишат в три основни точки:

1. Системата за контрол на полета (Flight control system) вече ще сравнява данните от двата сензора за ъгъл на атака, и ако разликата в показанията е 5,5 градуса или повече, MCAS няма да се активира. Вместо това, индикатор ще алармира пилотите за възникналото несъответствие (disagree).

2. Когато все пак MCAS се активира, в случай че данните за ъгъл на атака излизат от нормалните граници, системата ще се включва само веднъж за всяко едно такова събитие.

3. MCAS никога няма да подава тримуващи команди към хоризонталния стабилизатор извън границите, които да могат да бъдат компенсирани от пилотите единствено чрез въздействие върху щурвалите. Освен това, пилотите във всеки момент ще са в състояние да анулират (override) действието на MCAS, като поемат ръчно управлението на самолета.

 

Споделете в ...