Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing отново изпреварват Airbus за първото тримесечие на 2018

За изминалото тримесечие на 2018 Airbus отново изостават спрямо Boeing, както по отношение на поръчките, така и на доставките.

По официални данни, европейският производител е получил 45 нови поръчки и е доставил 121 нови самолета, докато за същия период американския му конкурент е получил 221 нови поръчки и е доставил 184 нови машини.

Немалка част от изоставането на Airbus се дължи на отменени договори, най-големият от които е на American Airlines, която се отказа от 22 броя A350, поръчани още през 2013. Американският превозвач реши, вместо Ербъсите, да купи 47 броя B787 Dreamliner.

Друг сериозен проблем, засегнал продажбите на Airbus, бяха двигателите на новия A320neo. Макар именно новите двигатели да са основният коз на серията (Съкращението NEO означава „New Engine Option“), всъщност проблеми при новите двигатели Pratt & Whitney доведоха до спиране на доставките на A320neo.

От своя страна Boeing се радва на едно доста успешно „начало на кариерата“ за последното издание на свое бестселър – 737MAX. 132 от общо 184-те доставени машини през това тримесечие са именно за този модел.

Споделете в ...