Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing идентифицираха конструктивен проблем в 737 MAX

Инженерите от Boeing наскоро идентифицираха нов проблем с качеството на 737 MAX, свързан доставчика им Spirit AeroSystems. Става дума за неправилно разпробити отвори в задната напорна преграда (Rear Bulkhead) на херметизираната секция от самолета.

От Boeing казаха, че в краткосрочен план дефектът ще забави доставките на компанията. Почти незабавно акциите на Boeing се понижиха с 2,7%, а тези на Spirit паднаха с 6,1%.

Новият проблем идва след разкриването на друг проблем от Boeing през април, при който отново Spirit бяха допуснали неправилно инсталирани скоби, свързващи задната част на фюзелажа с вертикалния стабилизатор.

Boeing потвърдиха, че откритият проблем ще забави първата доставка на MAX 8 за Malaysia Airlines, които планираха събитие по приемането им на 28 август.

От своя страна Spirit съобщиха, че тъй като използват множество доставчици за задната напорна преграда, не всички 737 са засегнати от проблема.

Засега Boeing вярва, че дефектът е ограничен само до част от неговия бестселър MAX 8, но от компанията тепърва ще оценяват дали по-старите модели 737 Next Generation (NG) също са засегнати.

Не е ясно колко самолета ще трябва да бъдат върнати за ремонт и колко време ще отнеме преработката, казаха от Boeing.

„Ние продължаваме да доставяме 737, които не са засегнати“, допълниха от Boeing, а от Spirit потвърдиха, че са внедрили промени в своите производствени процеси, за да коригират проблема.

Федералната авиационна администрация заяви, че е запозната със случая.

Източник: Reuters
Снимка: Wikimedia