Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Beoing 777 катастрофира при кацане в Сан Франциско

Новини от света на авиациятаНай-малко двама са загинали, а над 180 са настанени в болници с различни травми, след като Боинг 777-200 извършващ полет 214 от Шанхай през Сеул, буквално се блъсна в пистата на международното летище в Сан Франциско, завъртя се и се подпали.

Инцидентът е станал вчера в 11:26 местно време, а самолетът е бил собственост на корейската авиокомпания Asiana Airlines. По информация от авиокомпанията, на борда е имало 291 пътника и 16-членен екипаж. Двама са загинали, а 10 от пострадалите са в критично състояние с опасност за живота.

Показанията на очевидци и пътници засега са противоречиви. Според някои, при захода самолетът е летял с ниска скорост и под много голям ъгъл спрямо пистата, което говори за вероятност пилотите да са сринали машината при кацането.

Други обаче твърдят, че самолетът е летял прекалено високо при захода си за кацане и малко преди пистата пилотите са „гмурнали“ самолета за да намалят тази височина, в резултат на което тежката машина грубо се е стоварила на пистата и колесникът е поддал.

Според трети, поради силен страничен вятър машината е подхождала към пистата „под странен ъгъл“, а при самото кацане пилотите не са успели навреме да изправят самолета успоредно на пистата.

Фактът обаче, че според първоначалните данни опашката на самолета първа е влязла в досег с пистата, по-скоро говори за първата възможност – срив на машината поради ниска скорост. Както се вижда и от тези снимки, опашните плоскости на самолета са се ударили в пистата и са останали там още преди нейния праг, а основните стойки на колесника са се откъртили от тялото още при първия досег с пистата.

Точните причини за катастрофата се разследват от NTSB и корейската служба за авиационна безопасност.

По информация от washingtonpost.com
Снимка: Youtube

Споделете в ...