Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Станаха ясни повече подробности около катастрофата на Boeing 777 в Сан Франциско

Новини от света на авиациятаПилотиращият член от екипажа (Pilot Flying – PF), 46-годишният Ли Ханг Кук, е имал над 9 хиляди летателни часа, но само 43 от тях са били на 777 и той все още се е считал за обучаем на този тип самолет.

Първоначалните анализи на данните от "Черните кутии" показват, че на финалната права за кацане машината е летяла с по-ниска скорост от препоръчаната в документацията на самолета.

Само седем секунди преди удара в пистата, командирът на екипажа е подал пълна тяга на двигателите и е информирал кулата за преминаване на втори кръг. За съжаление, за подобна маневра вече е било твърде късно, защото турбовентилаторните двигатели на този тип самолети са инертни и седем секунди са недостатъчни за да развият пълната си тяга.

Ситуацията е била усложнена и от факта, че ILS системата на тази писта (системата за автоматично насочване на самолета по глисадата за кацане) е била изключена за планов ремонт на 1 юли и в момента на кацането пилотите не са могли да я ползват. ILS системата дава ясна и постоянна информация на пилотите за това къде се намира самолета по отношение на идеалната права за кацане. Анализът на данните от полета показва, че машината се е движела доста под тази идеална права.

Следствието разглежда и вероятността едно от двете загинали при катастрофата момичета в същност да е станало жертва на автомобил от спасителните екипи, защото тялото е било намерено на пистата с травми, характерни за прегазване от автомобил.

Снимка: Youtube