Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В Канзас демонстрираха безпилотен хеликоптер за агрохимическа дейност

Новини от света на авиациятаНашумелите напоследък безпилотни летателни апарати изглежда намериха едно наистина подходящо приложение – селскостопанските работи.

Както е известно, няма по-ефективен начин за агрохимическа обработка на посевите от въздушната. От друга страна обаче агрохимическата работа е една от най-рисковите за пилотите. Пръскането на посеви от въздуха изисква непрекъснато летене на пределно малки височини, в близост до препятствия – далекопроводи, високи дървета, сгради и т.н.

На 2 юли работна група от университета на щата Канзас демонстрира своя безпилотен хеликоптер за агрохимическа работа. Проектът е разработка на Университета на Канзас, но е под егидата на Международната Асоциация за безпилотни системи (AUVSI – Association for Unmanned Vehicle Systems International).

Машината демонстрира изключително прецизна работа и невиждана досега маневреност, която преди всичко се дължи на по-малките размери на машината, както и на способността й за много по-резки и прецизни маневри.

Наред с оборудването за пръскане на посевите с торове, хербициди или инсектициди, високотехнологичните безпилотни машини са оборудвани и със специални термовизионни камери с висока разделителна способност, чрез които се регистрират и локализират както болести по растенията, така и разпространението на вредители. 

Очаква се до 2025 изграждането на безпилотни летателни средства за агрохимическа дейност, само в щата Канзас, да достигне обем от 2.9 милиарда долара и да създаде близо 4000 нови работни места. 

По информация от auvsi.org