Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus успешно извършиха първи полет на свой нов дизелов хеликоптер

Макар че газотурбинните двигатели отдавна са се утвърдили като основен метод на задвижване при хеликоптерите, от Ербъс тръгват в друга посока – дизели.

На летището в производствената база в Маринян, Airbus Helicopters наскоро направиха първия полет на своя дизелов хеликоптер Airbus H120.

Двигателят, задвижващ новата машина, е дизелов агрегат със свръхвисока степен на компресия, който, по твърдения на Ербъс, ще има около 50% по-ниска консумация от аналогични газотурбинни двигатели, и съответно удвоена далечина на полета.

Допълнително, дизеловият двигател ще се държи по-добре от своите газотурбинни "колеги" както при работа при високи температури, така и при полети на голяма височина.

Освен цитираните вече преимущества, според Томаш Крижински – шеф на звеното по развитие и иновации в Airbus Helicopters – новата машина отделя съществено по-малко въглеродни емисии в атмосферата и е по-тиха, в сравнение с "конвенционалните" си събратя.

И накрая, макар и учудващо, от Ербъс Хеликоптерз твърдят, че съотношението между тегло и мощност при новия двигател е по-добро от това при газотурбинните хеликоптери.

Продължаващите полетни тестове на новата машина предстои да докажат или отхвърлят тези твърдения.

По информация от flyingmag.com

Споделете в ...