Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

След инцидента със свалянето на руския Су-24, между Турция и Русия се разрази „война на картите“

Както за съжаление можеше да се очаква, след като турски изтребители F-16 свалиха руски тактически бомбардировач Су-24 в близост до турско-сирийската граница, двете страни – Русия и Турция, излязоха с коренно различаващи се версии за инцидента.

Според руската страна, бомбардировачът Су-24 не е прелитал над турска територия и не е бил предупреждаван от турските патрулиращи изтребители за подобна опасност.

Турците, от своя страна, твърдят, че в продължение на пет минути руският самолет многократно е бил предупреждаван по радиото, че наближава турско въздушно пространство, и е бил свален едва когато не е реагирал на предупрежденията и е навлязъл в това пространство.

В подкрепа на своите тези, двете страни разпространиха и карти на региона, показващи траекторията на руския бомбардировач.

Картата, разпространена от турската страна (на горния фотос) прилича на скрийншот от GPS тракер, на който се вижда траекторията на руския самолет, който съвсем очевидно преминава през очертаната със син цвят граница на турското въздушно пространство. Макар и с недоказана автентичност, картата поне демонстрира логично поведение на машината.

Любопитна е показаната карта, публикувана от руската страна. За основа е ползвана топографска карта на местността, върху която на ръка, вероятно с графична програма от типа на Фотошоп, е нанесена траекторията на самолета, както и движението на машината от мястото на попадението до разбиването й в земята.

В тази карта обаче прави впечатление една странност. Според нарисуваното, след попадението на ракетата и преди удара в земята, самолетът прави рязка промяна на курса, на 90 градуса вляво. Подобно поведение на машината е странно, защото след поразяване от ракета въздух-въздух, обикновено машината става неуправляема и продължава движението си, запазвайки курса до съприкосновение със земята.

Със сигурност, рано или късно, обективната истина за този инцидент ще излезе на бял свят, но за съжаление погубените животи на руския пилот на бомбардировача и един пехотинец от сваления при спасителната операция хеликоптер, няма да бъдат върнати.