Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus строи нов и по-голям вариант на супер самолета си Beluga

Airbus съобщиха, че в строеж е вече нов и по-голям вариант на известния им транспортен A300-600ST Beluga (на снимката), с който от 1992 г. насам превозват цели готови секции от фюзелажите и крилата на самолетите от своето производство, между производствените мощности на фирмата във Франция, Германия и Китай.

Новият Beluga XL ще бъде с дължина 63 метра и разпереност 60 метра, а полезният товар, който може да превозва, ще надвишава 50 тона.

„Сегашните модели на Beluga не могат да пренесат, например, едновременно две крила от A350, докато новият Beluga XL ще го прави“, заявява Жорж Бертран, директор на проекта Beluga XL.

Когато влезе в експлоатация, Beluga XL ще бъде един от най-големите самолети в света, все пак изоставайки обаче от аналогичния супер транспортьор на Boeing – огромният 747 Dreamlifter, който ще може да носи повече товари от Beluga XL.

И френският, и американският супер самолети обаче не могат да се мерят с руския Антонов Ан-225 Мрия който, със своите 84 метра, е с цели 20 метра по-дълъг от Beluga XL и може да пренася 5 пъти повече товар от него, със своята товароносимост от 250 тона.

За да бъдем коректни обаче е добре да допълним, че Ан-225 Мрия съществува все пак в един единствен екземпляр, докато Airbus в момента разполагат с пет самолета A300-600ST Beluga, а Boeing – с четири 747 Dreamlifter.

Споделете в ...