Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus представиха проект за нов учебно-тренировъчен изтребител

На 16 октомври 2020 испанското подразделение на европейския концерн Airbus официално представи свой проект за нов учебно-тренировъчен изтребител. Проектът се нарича AFJT (Airbus Future Jet Trainer) и беше представен лично от Фернандо Песес – шеф на програмата Eurofighter за Испания.

Учебно-тренировъчната машина е проектирана като едномоторен двуместен изтребител с трансзвукови характеристики (transonic performance). Особеност на трансзвуковите летателни апарати е, че за разлика от дозвуковите, аеродинамиката им позволява без риск да преминават звуковата бариера, макар като цяло да не притежават характеристиките на свръхзвуковите самолети и да не се са в състояние да поддържат свръхзвукова скорост.

Освен за учебно-тренировъчни цели, новата машина ще може да изпълнява и ролите на лек изтребител и разузнавателен самолет. В бъдеще не се изключва изграждането и на безпилотен вариант (дрон), чиито цели обаче ще са коренно различни от сегашните.

Проектът AFJT е предназначен да послужи за основа при обучението на пилотите в новата Европейска система за „въздушен бой на бъдещето“ (European Future Combat Air System – FCAS). За тази цел в авиониката на машината е интегриран цялостен симулатор на въздушен бой, който включва както симулации на въоръжение, така и на „вражески“ заплахи и цели.

В презентацията беше подчертано, че проектът ще има изключително благотворно влияние и върху испанската икономика. За всеки 100 милиона Евро, инвестирани в програмата AFJT, в испанската икономика ще бъдат създадени между 2100 и 2500 работни места, а испанската хазна ще се допълва с около 36 милиона Евро във формата на данъци и осигуровки.

Споделете в ...