Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus представиха плановете си да подобрят своя собствен рекорд за далечина на полета

От европейския консорциум Airbus съобщиха, че скоро планират да представят на авиационната общественост своя нов A350-1000ULR, който ще е способен да извършва полети с времетраене до 21 часа. Така, те ще подобрят своя собствен рекорд, принадлежащ в момента на техния A350-900ULR, който вече извършва редовни директни полети на Singapore Airlines с продължителност около 19 часа между Сингапур и дестинации като Лос Анджелиз, Ню Йорк и Сан Франциско.

Както може да се предположи, наставката „ULR“ означава Ultra Long Range (Свръх Далечен Обсег), а новият модел 1000ULR ще бъде плод на доразвиване на доказалия се вече 900ULR.

Във фазата на предварителните проучвания, Airbus са имали преговори както със сегашния оператор на A350-900ULR – Singapore Airlines – така и с австралийската Qantas, която от доста време вече планира да свърже с директни линии Мелбърн и Сидни с Лондон, Ню Йорк и Лос Анджелиз, за което със сигурност ще се нуждаят от машина, способна да лети 21 часа без зареждане.

Засега обаче Qantas не са взели окончателно решение дали да поверят тази задача на новия A350-1000ULR или на дългоочаквания Boeing 777X, който вероятно също ще има способността да поддържа толкова дълги полети, макар това засега да не е официално потвърдено от Boeing. Освен това, след неколкократно отлагане, датата в която 777X ще бъде на разположение за комерсиални полети, не е известна.

„На опашката“ за новите Ербъси се е наредила и British Airways, която дори вече е поръчала 18 машини, с които планира да поддържа полети от Лондон до Арабските Емирства, Канада и Индия.

Съвсем очевидно, борбата между A350-900ULR и 777X за сърцата и кесиите на авиокомпаниите тук ще е оспорвана, и кой от двамата супер самолета ще успее, вероятно ще се реши с „фотофиниш“ 😉

Споделете в ...