Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus представиха мащабен телеуправляем модел на своя концепция за бъдещ лайнер

Вчера (вторник, 11 февруари 2020) на авиоизложение в Сингапур, Airbus официално представиха свой концептуален модел за бъдещ пътнически лайнер от типа „летящо крило“.

Концептуалният модел се нарича MAVERIC, което име има двояк смисъл. От една страна, на английски думата maverick означава „отцепник“ или „човек, който не се съобразява с правилата“, но според Airbus името е съкращение от израза „Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls“.

Моделът в мащаб е с дължина 2 метра и разпереност 3.2 метра, и според изпълнителния вицепрезидент на Airbus Жан-Брис Дюмон, „този технологичен демонстратор ще е инструментът, който ще донесе коренни промени в архитектурата на самолетите от комерсиалната авиация и ще отвори пътя за едно екологично устойчиво бъдеще на авиационната индустрия като цяло.“

По твърдения на Airbus, концепцията е с около 20% по-енергийно ефективна и от най-ефективните към момента самолети, а евентуалното оборудване на бъдещите машини с електрическо или хибридно задвижване от типа на E-Fan, би могло да сведе и въглеродния отпечатък до недостигани до момента стойности.

Проектът MAVERIC е стартирал още през 2017, а построеният мащабен модел се подлага тестове от юни 2019. Той е дело на звеното за проучване и развитие на Airbus с името „UpNext“.

Концепцията „летящо крило“ не е нова. Първите идеи за конструиране на летателен апарат от типа на летящо крило могат да се открият още в далечната 1910, а в периода около Втората световна война опити за такива разработка се правят както в Нацистка Германия, така и в Съветския съюз и САЩ.

Първият приложим в практиката и реално летящ самолет от този тип обаче правят едва през 1946 концерна Northrop, със своя стратегически бомбардировач YB-35. Макар самолетът да е построен и да прави поредица от тестови и демонстрационни полети обаче, от Пентагона тогава считат идеята за прекалено революционна и не продължават развитието на проекта.

Нортроп обаче не се отказват, и през осемдесетте години, вече като консорциума Northrop Grumman, се връщат и остават в историята със своя бомбардировач – летящо крило „Northrop Grumman B-2 Spirit„, който и до днес е на въоръжение и едно от „остриетата“ във ВВС на САЩ.

Кой знае? Може пък вече наистина да е дошло времето на летящите крила и в цивилната авиация?

Снимка и видео: Airbus

Споделете в ...