Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

6 години затвор заплашват пилота на жирокоптер, който неотдавна кацна на поляната пред Белия дом

Над шест години затвор и тежки глоби заплашват 61-годишния Дъглас Хюз, който на 16 април кацна с жирокоптера си на поляната пред Белия дом.

В редицата от обвинения към пилота, които вчера бяха повдигнати от Федералния съд, наред с проникване в забранено за полети въздушно пространство, са записани и още пилотиране без необходимата пилотска правоспособност и нарушаване на закона за регистрация на летателните средства.

Както е известно, на 16 април т.г. 61-годишният пощенски служител от Флорида кацна със своя жирокоптер на поляната пред Белия дом, предизвиквайки хаос и паника сред служители и охрана и прелитайки без проблем над едно от най-строго охраняваните въздушни пространства на планетата.

Макар че пилотът мотивира деянието си с протест против начина на финансиране на политическите партии в САЩ, веднага след кацането си той беше заключен в белезници, а жирокоптерът му беше дълго време обследван от роботи, бронирани сапьори и агенти на ФРБ за наличие на взривни устройства или други заплахи за сигурността.

В същност преди повече от година Дъг Хюз е бил разследван от властите във връзка с изявленията му, че ще кацне на поляната пред Белия дом за да достави там 535 писма – по едно за всеки член от Конгреса на САЩ. Тогава службите просто счели, че той не представлява реална "заплаха" и не предположили, че той наистина ще извърши това действие.

В момента пилотът е под домашен арест и ако бъде признат за виновен (което е повече от вероятно), го грозят  шест до девет и половина години затвор и тежки финансови санкции.

По информация от flyingmag.com


Споделете в ...