Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

На 21 май пилот загина при кацане на летище Лесново

По неизяснени засега причини, на 21 май 2015, малко преди 14 часа на летище Лесново близо до София, при кацане се е разбил едномоторен самолет марка Rally 105. Пилотът, който единствен е бил на борда, е загинал.

Според първоначално разпространената информация, след като излетял, пилотът почти веднага поискал разрешение за кацане поради проблеми с метео обстановката.

При кацането обаче машината се е разбила в тревната площ преди полосата за излитане и кацане, а пилотът е издъхнал в болницата от травмите си.

Според разпространена впоследствие информация, след като е набрал стотина метра височина, самолетът рязко е завил обратно към пистата със силен десен крен и в стръмно снижение, а пилотът не е установил контакт с диспечерите. Секунди по-късно машината се разбива в тревната площ, двайсетина метра преди полосата.

По първоначални данни от огледа на произшествието, двигателят на самолета е бил в изправност и е работил до удара със земята. Разглежданите засега версии са за механична повреда в управлението на машината, или рязко влошаване на здравословното състояние на пилота.

Ето и официално становище на летище "Лесново":

На 21.05.2015г., в 13:28 часа ултралек самолет, тип Rally 105 излита от Летателна площадка (ЛП) Лесново. След излитане самолета неконтролирано губи височина и аварира в района на летателното поле. При спазване на процедурата за действия при аварийно-спасителни операции от дежурните длъжностни лица на ЛП Лесново, пилота е отведен в тежко състояние в болница "Св. Анна", където въпреки положените усилия от страна на лекарските екипи, почива от травмите си. Самолетът е разрушен напълно. В момента все още работи Комисия от компетентни държавни органи за изясняване на конкретните причини за авиационното произшествие.

Според информация от Фейсбук, загиналият е бил 47 годишнен пилот с много опит.

Светла памет на пилота и дълбоки съболезнования на близките му!