Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

46-годишен Boeing 737-200 направи аварийно кацане в океана край хавайските острови

През изминалата нощ (2 юли 2021) 46 годишен товарен Boeing 737-200 получи отказ на двигателите и пилотите бяха принудени да извършат аварийно кацане във водите на океана, малко след излитане от международното летище в Хонолулу, на остров Оаху в Хаваи.

За огромен късмет, двамата пилоти, които са били единствени на борда, очевидно добре са си свършили работата, защото и двамата са оцелели, въпреки че приводняването е станало в около 01:40 ч. през нощта местно време.

Инцидентът е станал с товарен 737-275C с регистрация N810TA, произведен през далечната 1975 и експлоатиран от компанията Rhodes Express с цветовете на компанията TransAir.

Малко след излитането от пистата на летището в Хонолулу, пилотите съобщили за загуба на мощност в двигателите и поискали разрешение за аварийно кацане на отстоящото на десетина километра вдясно от тях летище Калаелоа.

За съжаление, височината очевидно не им е стигнала за да долетят до това летище и пилотите са били принудени да приводнят машината в океана, на около три километра от брега. За тяхно щастие, бреговата охрана се отзовала бързо и притеклия се на помощ катер ги е прибрал на борда. И двамата са били откарани в болница и не е ясно какви травми са получили при инцидента, но от болницата по-късно беше съобщено, че единият от тях е в критично състояние.

Да припомним, че аварийно приводняване на самолет през нощта е изключително сложна и рискова маневра, защото пилотите трудно могат да преценят разстоянието, което ги дели от водата. Всъщност, доколкото ни е известно, това е първият случай, в който самолет бива приводнен през нощта без нито една човешка жертва.

Както писахме по-горе, самолетът е бил произведен през 1975 г., а последният му сертификат за летателна годност е бил от 2015 г. с валидност до 2024 г.

Boeing 737-200 е един от първите модели от класическата серия 737, влязъл в експлоатация от 1968 и служил за превоз на пътници чак до 2007. И в наши дни обаче, макар и вече рядко, тези стари Боинги от серията 200 успешно летят, макар и конвертирани в карго варианти и ползвани само за превоз на товари.

UPDATE: До нас достигна запис от радиокомуникацията между пилотите и диспечерите от кулата (най-долу в страницата), от която се разбира че пилотите отначало губят само единия двигател и имат намерения да се върнат обратно на летището в Хонолулу.

Вторият двигател обаче прегрява и малко след това и той отказва. Тогава самолетът е по курс към летището в Хонолулу и по предложение на диспечерите пилотите правят ляв завой към по-близкото летище Калаелоа. За съжаление, вече се оказва твърде късно и височината не е достатъчна за да достигнат дори и до това летище.

Траекторията на полета, според FlightRadar24.

Траекторията на полета, според FlightRadar24.

Споделете в ...