Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

26 загинаха при авиокатастрофа на Ан-26 близо до Харков

Вечерта на 25 септември в близост до град Харков в Украйна се разби военнотранспортен Ан-26Ш. На борда е имало 7-членен екипаж и 20 кадети от Харковската военновъздушна академия „Иван Кожедуб“.

Веднага след катастрофата, двама от кадетите са успели да излязат от горящата машина и оцелели, макар и с тежки изгаряния. Впоследствие обаче единият от тях е починал на път за болницата, и така жертвите от катастрофата са общо 26. Състоянието на единствения оцелял младеж е тежко, но животът му засега е вън от опасност.

Самолетът се е разбил на магистрала Е40, малко преди кацане на военновъздушната база Чугуев, близо до Харков.

Макар все още да няма яснота относно причините за катастрофата, като най-вероятно причина се сочи технически проблем, защото малко преди инцидента пилотите са съобщили по радиото за отказ на левия двигател. Гласът на командира обаче е звучал спокойно и той е информирал диспечерите, че ще приземи машината с един двигател.

За съжаление, очевидно нещо е попречило на пилота да направи това аварийно кацане, защото самолетът се е ударил в земята на около 1500 метра преди пистата и мигновено е бил обгърнат от пламъци.

Машината е напълно разрушена, и въпреки че двете „черни кутии“ са намерени, те са тежко обгорели и няма яснота дали записите от тях ще могат да бъдат разчетени.

Това е бил шестият полет на самолета за деня, като първите пет са протекли без никакви инциденти. Полетите са започнали в 18:50 местно време и е трябвало да приключат в 22:50, като целта на учебно-тренировъчните полети е била кадетите да се обучават в навигация, като самите обучаеми не са пилотирали самолета. Катастрофата е станала, както писахме, в 20:45 местно време, по време на шестия пореден полет.

Командирът и вторият пилот са били изключително опитни, и по мнение на колегите им, „са могли да приземят самолета дори със затворени очи“. Това прави пилотска грешка малко вероятна като причина за катастрофата, макар на този етап и това да не се изключва.

Споделете в ...