Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Южнокорейски F-35A кацна принудително с прибран колесник

Разбира се, такива неща се случват и това нито е първата, нито ще е последната новина за кацнали „по корем“ самолети. Интересното тук е причината, довела до този инцидент. Според първоначални данни от военновъздушните сили на Южна Корея, причина за инцидента е „неуточнен проблем на авиониката“ (unspecified avionics issue).

Нека обаче караме поред. Инцидентът е станал на 4 януари 2022 в 12:51 местно време (03:51 по Гринуич) във военновъздушната база Сеосан, разположена южно от Сеул. Пилотът съобщил, че има проблем със спускането на колесника, и след стандартното за случая прелитане на малка височина за визуална инспекция от земята за състоянието на колесника, се стига до решение за аварийно кацане по корем.

Както диктуват правилата в такива случаи, противопожарните служби предварително покрили пистата за кацане с противопожарна пяна, след което пилотът предприел аварийното кацане.

Предвид обстоятелствата, самото кацане протекло „съвсем нормално“. Пилотът излязъл от кабината напълно невредим, а самолетът (естествено) е претърпял сериозни, но възстановими щети.

Нека обаче се върнем на първопричината за инцидента. Както вече писахме, по първоначални и още непотвърдени от разследването данни, причина колесникът да откаже да се спусне била „грешка в авиониката“. С други думи – електрониката е попречила колесникът да бъде спуснат.

Нека поясним, че в повечето (ако не и всички) самолети, за толкова критична операция като спускането на колесника, винаги е предвидена възможност за „ръчното“ му спускане.

Дори и при пълни откази в електрозахранването или хидравликата, винаги е предвиден начин за спускане на колесника, което обикновено става с помощта на гравитацията. Обикновено е достатъчно колесникът да бъде отблокиран от прибраното му положение, и земното притегляне свършва останалото – колесникът просто се спуска под действието на собственото си тегло.

Затова наистина странно е как бойна машина, предназначена да оперира в бойни условия, криещи всякакви непредвидени рискове, стига дотам да не може да спусне колесника си просто от „грешка в авиониката“. Разбира се, тепърва предстои разследването да изясни истинската причина за инцидента.

След инцидента военновъздушните сили на Южна Корея са спрели от полети всички свои F-35 до изясняване на реалните причини за инцидента.

Към момента BBC на Южна Корея разполагат с 16 броя действащи F-35A, а още 20 са поръчани и доставката им се очаква. Към днешна дата Локхийд Мартин са доставили над 750 броя F-35 на различни военновъздушни сили из целия свят.

Снимка: USAF (Снимката е за илюстрация и не е свързана с инцидента)